ÇALIŞMA ALANLARI
Sorumlu Müdürlük
Gıda Alanında Sorumlu Müdürlük
Kanuna göre; 30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri tam zamanlı sorumlu müdür bulundurmakla yükümlüdür. Yeni gıda yasası ile birlikte yarı zamanlı sorumlu müdürlük kaldırılmıştır. Bu yüzden bir işletme bir fiil çalışarak sorumlu müdürlük yapılmaktadır.
www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/Gıda%20ve%20Yem%20Hizmetleri/GidaIslZorunluPersonel.pdf
İlaç Alanında Sorumlu Müdürlük
Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri Yönetmeliği madde 11 ‘e göre ‘İmalat yeri izni sahibi, eczacılık, tıp, kimya veya biyoloji bilim dallarında en az 4 yıl süreli lisans eğitimi almış ve Türkiye’de mesleğini icra etme yetkisine sahip olan bir kişiyi mesul müdür sıfatıyla tüm gün istihdam eder.
Kozmetik Alanında Sorumlu Müdürlük
Kozmetik Yönetmeliği, madde 13’e göre üreticinin, uygun seviyede profesyonel yeterliğe ve gerekli tecrübeye sahip bir sorumlu teknik eleman bulundurması gerekir. Üretici bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyorsa sorumlu teknik elemanlık görevini kendisi üstlenebilir.
Eczacı veya kozmetik alanında en az iki yıl fiilen çalışmış olduğunu belgelemek kaydıyla kimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyologlar üretici tarafından sorumlu teknik eleman olarak görevlendirilebilirler. Sorumlu teknik eleman, İyi İmalat Uygulamaları Kılavuzuna uygunluğun sağlanmasından da sorumludur. Sorumlu teknik eleman, ülke mevzuatını bilmekle yükümlüdür.
Ayrıca aşağıdaki alanlarda da sorumlu müdürlük yapılmaktadır
– Su Fabrikalarında,
– Biyosidal Ürünlerin Üretildiği İşletmelerde ,
– Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama İş yerlerinde,
– Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler üreten işletmelerde,
– Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı yapan işletmlerde
– Yüzme Havuzlarında
Öğretmenlik
Eğitim Fakültelerinde Pedagojik Formasyon alarak kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde öğretmen olarak çalışabilirler.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Pedagojik Formasyon Eğitimi verilmektedir.
Devlet Memurluğu
Biyolog/Moleküler Biyolog kadrolarına KPSS-B sınav sonucuna göre atama yapılmaktadır. 2 yılda bir sınav yapılmaktadır.
Biyolog/Moleküler Biyolog atamalarında KPSS P3 puanı hesaplanmakta ve ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile bu puan türüyle atama yapılmaktadır.
Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gümrük ve ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Üniversiteler, Torak Mahsulleri Ofisi, Adli Tıp Kurumu, Kültür Bakanlığı, Maden Tetkik Arama, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Elektrik Üretim A:Ş:, Türkiye Elektrik İletim A:Ş:, Türkiye Atom Enerjisi Kurunu, Devlet Malzeme Ofisi, Türkiye Çay İşletmeleri A:Ş, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk standartları Enstitüsü gibi kamu kurum ve kuruluşlarında Biyolog/Moleküler Biyolog olarak çalışabilirler.
Tercihlerde Biyolog/Moleküler Biyolog kadrosu bulunmazsa; az sayıda bulunursa ya da puanınınız Biyolog/Moleküler Biyolog için yeterli değilse KPSS P3 puan türünüzle ilave şart istemeyen 4001 kodlu memurluk kadrolarını tercih edilebilirler.
İş Güvenliği Uzmanlığı
Resmi Gazetede (30.06.2012-28339) yayınlanarak yürürlüğe giren İş sağlığı ve Güvenlği Kanununa göre Biyolog/Moleküler Biyolog bu konuda eğitim alarak; ilgili sınavda başarılı olup, İş güvenliği Uzmanı sertifikası alarak İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
İş Güvenliği eğitimleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bakanlığın yetkilendirdiği eğitim kurumları tarafından verilmektedir. Eğitim programını tamamlayan adayların sınavları Bakanlıkça yapılır ya da yaptırılır. Girdiği ilk sınavda başarılı olamayan aday takip eden sınavlardan birine daha katılabilir. Ancak iki sınavda da başarılı olamayanlar yeniden eğitim programına katılmak zorundadır. Eğitimlerin bir kısmı uzaktan eğitim şeklinde de verilebilmektedir.
İş Güvenliği Uzmanlığı (A), (B) ve (C) şeklinde sınıflandırılmakta ve ilk defa iş güvenliği uzamanı olacaklar (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler.
Bakanlıkça belirlenecek egitim programlan teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bolümden oluşur. Eğitim süreleri, teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olamaz. Teorik eğitimin en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebilir. Uygulamalı eğitimler, iş güvenliği uzmanı bulunan bir işyerinde yapılır. iş güvenliği uzmanları, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumlan tarafından düzenlenecek yenileme eğitimine katılmak zorundadırlar. Bu eğitimin süresi otuz saatten az olamaz.
İş güvenligi uzmanlarından (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta; (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda; (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
İş güvenligi uzmanının görevleri: Rehberlik ve danişmanlık yapmak, risk haritasıni çıkarmak ve degerlendirmesi yapmak, çalışma ortamı gozetimi yapmak, egitim, bilgilendirme ve kayıt işlerini yürütmek, ilgili birimlerle işbirligi saglamak; şirket iş Sağlığı ve Güvenligi Politikasını hazırlamak, yasalara uygunluk taahhütlerini yerine getirmek, saglıklı ve güvenli iş ortamları oluşturmak, iş kazalarını kontrol altma almak.
Çevre görevlisi, “faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık denetim programları düzenleyen görevli”dir.
Çevre Görevlisi
Çevre Görevlisi Olabilecek Meslek Grupları
♦ En az 4 (dört) yıllık Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olanlar veya çevre mühendisliği konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış kişiler (çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak şartıyla)
♦ En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar (temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında yapılacak sınavlarda başarılı olmak şartıyla)
♦ En az 4 (dört) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının;
-Çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni, çevre lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 4 (dört) yıl çalışmış olanlar,
-Çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni, çevre lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdür yardımcısı, il müdürü, daire başkanı ve üstü görevlerde en az üç yıl çalışmış olanlar.
Çevre Görevlisi Sınavı
♦ Çevre görevlisi belgesi almak isteyen kişiler çevre görevlisi sınavına girmek zorundadır.
♦ Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konusunda yapılacak sınava katılmak zorundadırlar.
♦ Sınavda 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır ve çevre görevlisi belgesini almaya hak kazanır.
♦ Çevre görevlisi sınav sonuçları ilan edildiği tarihten itibaren bir yıl geçerlidir.
♦ Sınav başvurularında Bakanlıkça yapılan veya yaptırılan temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı eğimine katılım belgesi sunulur.
Çevre Görevlisi Başvurularında Aranacak Bilgi ve Belgeler
Çevre görevlisi belgesi başvurusunda aşağıdaki bilgi ve belgelerin sunulması zorunludur;
1) Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
2) İletişim bilgileri (Adres, telefon, faks, elektronik posta adresi),
3) Eğitim durumunu gösteren lisans ve/veya lisansüstü diploma/mezun olduğunu gösterir belgesi,
4) Vesikalık fotoğraf,
5) En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olan veya çevre mühendisliği konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim alan meslek grubu için, çevre mevzuatı eğitimi katılım belgesi,
6) En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya Fen/Fen-Edebiyat fakültelerinin Fizik, Kimya, Biyoloji, Biyokimya, Jeoloji bölümlerinden veya Veteriner Fakültelerinden mezun olan meslek grupları için, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı sınav sonuç belgesi,